Άγιος Βλάσιος – ο πολιούχος άγιος-γιατρός των Αχαρνών

Άγιος Βλάσιος, επίσκοπος Σεβάστειας


http://www.saint.gr/3635/saint.aspx


Επίσκοπος Σεβάστειας
Ημερομηνία εορτής Εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Σταθερή εορτή.

Λαιμὸν Βλάσιος ἐκκοπεὶς διὰ ξίφους,
Ἀλγοῦσι λαιμοῖς ῥευμάτων εἴργει βλάβας.
Ἑνδεκάτῃ Βλασίου τάμεν αὐχένα χαλκὸς ἀτειρής.

Βιογραφία
Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκαλλιεργείτο στην ψυχή του από την αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας.

Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν ανηλεώς με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε. Εξοργισθέντες τότε οι εχθροί της πίστεως τον αποκεφάλισαν το 316 μ.Χ.. Έτσι, ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος έλαβε από τον Κύριο της δόξας το στέφανο του μαρτυρίου.

Η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.


Τα “πατήματα” της Αρχότισσας της Ρούμελης

Πηγαίνοντας από το Καρπενήσι προς τον Προυσό ορθώνεται μπροστά μας το βραχοσκαρφάλωτο μοναστήρι της Αρχότισσας, της Κυράς της Ρούμελης, της Παναγιάς. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας, η οποία με θαυματουργικό τρόπο έφτασε από τα Προύσα της Μικράς Ασίας ως εδώ.

Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι στην επιστροφή της η Παναγία προς την Ματωμένη Γη πάτησε πάνω σε αυτά τα βράχια, όπου ακόμη και σήμερα μπορούν οι προσκυνητές να δουν ανεξίτηλα τα πατήματά της!

Πώς ανακάλυφθηκε η θαυματουργή εικόνα της;

Η γιαγιά μου, πολύ πιστή με καταβολές από τη Μικρά Ασία, δεν παρέλειπε πολλάκις – όσο ήταν ακόμη εν ζωή – να μου αφηγείται με πολλή ευλάβεια και παραστατικότητα το “χρονικό” ανεύρεσης αυτής της τόσο θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς μας.

Σύμφωνα με την αφήγησή της, στην ευρύτερη περιοχή από εκείνα τα χρόνια βοσκοί έφερναν τα κοπάδια τους κι έβοσκαν στις απάνεμες τοποθεσίες. Κάποια στιγμή ένας βοσκός παρατήρησε ότι το πιο μικρό του αρνάκι, ένα κατάλευκο, αποχωριζόταν το κοπάδι το πρωί, με το ξημέρωμα, κι επέστρεφε κάθε απόβραδο με τη μουσούδα του πάντα υγρή. Τις νύχτες μάλιστα είχε παρατηρήσει ότι ένα αμυδρό φως τρεμόπαιζε στα απέναντι βουνά, χωρίς να μπορεί να καταλάβει πώς.

Κάποια στιγμή ο βοσκός με πολλή προσοχή και γεμάτος περιέργεια παρακολούθησε το λευκό αρνάκι. Εκείνο τον οδήγησε σε μια απόκρυμνη πλαγιά, όπου ο τόπος ευωδίαζε, σε μια μικροσκοπική σπηλιά. Εκεί, προς μεγάλη του έκπληξη ο βοσκός ανακάλυψε ότι το αρνάκι καθόταν στο κάτω μέρος της ακουμπισμένης στον βράχο εικόνας της Παναγιάς και ξεδιψούσε από το αγίασμα που έτρεχε από τα ριζά του. Δίπλα στην εικόνα έκαιγε ένα καντηλάκι.

Όταν επέστρεψε, ειδοποίησε όλους τους χωριανούς του για το μεγάλο θαύμα που είχε βιώσει. Εκείνοι με ευλάβεια θέλησαν να μετακινήσουν την εικόνα πιο χαμηλά στο βουνό, ώστε να μπορούν όλοι οι πιστοί να την προσκυνήσουν. Τρεις φορές την μετέφεραν σε άλλο σημείο, τρεις φορές η εικόνα επέστρεψε στην αρχική της θέση! Μάλιστα, εμφανίστηκε σε έναν εξ αυτών και ζήτησε να μην ξαναμετακινηθεί από τον τόπο της κατοικίας της.

Από τότε ως σήμερα η εικόνα βρίσκεται στην αρχική της θέση, στην οποία χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι, για να την προφυλάσσει.

το δώρο του Καραϊσκάκη στην Παναγιά

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Μονή έγινε καταφύγιο για πάρα πολλούς αγωνιστές, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Λάμπρος Κατσαντώνης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Μάλιστα λέγεται ότι ο Γ. Καραϊσκάκης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που του παρείχε η Μονή που είχε σαν αποτέλεσμα και τη γρήγορη ανάρρωσή του από τη θέρμη που τον ταλαιπωρούσε κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας.
Όπλα του Καραϊσκάκη μπορεί να δει κανείς στο σκευοφυλάκιο της Μονής κάτι που μαρτυρά ότι πέρασε από εκεί